A pékek lisztesek lesznek

2008 június 30. | Szerző: |

 Leggyakrabban a gyerekeket, persze.


Kipakolok mindent a pultra, és élvezem, hogy versengenek a munkáért. Hiába, na a porszívózásban nem ilyen lelkesek. Pedig munka-munka, de úgy látszik, mégsem.


Ma kenyeret sütünk. Egy kiló lisztből talán éppen elég lesz. Szakácskönyvet ritkán használok, most is érzésre adagolom a hozzávalókat.


Lesz benne krumpli, attól könnyebb a tészta. Luca már pucolja, vágja, főzi. Hiába, ő már tudja mit hogyan kell.


Zsombor igazi férfi, valami testhezálló teendőre vár. Ráadásul guormand a javából, tehát ő kockázza a bacont.


Marci érzékeny lélek, pont alkalmas kovászt készíteni. Arra is úgy kell vigyázni, mint őrá.


Csincsi sértődékeny, neki fontos feladatra van szüksége. Éreznie kell, hogy rajta áll vagy bukik a siker. Majd dagaszt.


Mese amilyen apró, olyan erős, majd átveszi Csincsitől a munkát, ha kifárad a keze.


Soma semmiből sem maradhat ki, ő lesz a főkóstoló, tálkinyalóvezér, és amit akartok.


Kezdhetjük!


1kg lisztet elvegyítek az előző napi kovásszal. Sózom, fűszerezem. Kakukkfüvet, bazsalikomot szedünk a kertből. Hozzáadjuk a főtt, átnyomott két nagyobb szem krumplit, a kockára vágott, kicist megpirított bacont, esetleg fokhagymát, sózzuk, és jöhet a dagasztás.


Ez a legnagyobb boldogság az egészben. Dolgoznak az apró kezecskék, gyúrják a tésztát. A dagasztás hatalom…mi formáljuk, alakítjuk az anyagot. Olyasmi, mint mikor agyagedényt készítettek őseink. Megváltjuk a világot egy picit.


 


Minden édesanyának üzenem, hogy hihetetlenül sokat teszünk ilyenkor gyermekeink iskolai sikerességéért is. Bár ez nem látszik, sőt. Pont úgy néz ki, hogy semmi köze a kettőnek egymáshoz. Pedig a kicsi kezek motorikája ilyenkor fejlődik, érik meg az írásra. Erősödik, miközben a gyermekünk örül, játszik, és valami oylan dolgot tesz, amit csak a felnőttek tesznek egyébként. Dizsgráfiás kis tanítványaimmal szoktam kenyeret dagasztani, kiflit formázni. Több ez, mintha egy sor cicabetűt íratnék velük.


Több a kezügyességüknek, több a lelküknek.


Aztán itt vannak a mértékegységek. Második osztályos tananyag. Egy kg száz dkg.Ha álmodból ébresztenek, akkor is tudni kell. Nálam az ovisok már tudják, pedig sosem tanítottam nekik. Egyszerűen csak együtt sütünk-főzünk, és ez a tudás igazi tudássá válik számukra, nem pusztán tananyaggá.


Aztán a sülő kenyérillat hazahozza Apát is.


És minden kerek lesz. A világ is mint egy forró cipó.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anyarabszolga says:

    Jól számoltam őket?Ha igen,akkor kezetfoghatunk:))!Légyszíves oszd meg velünk(velem),hogy hogyan készíted a kovászt!Ugyan van kenyérsütőm,de közel sem készít olyat,mint amikor az ember maga gyúrja.Én biz’a nem volnék rest,ha valakitől megtanulnám a csínyját-bínját!(Főként a krumplisnak:)

  2. pottyos_bogre says:

    A kovász készítése búza-/rozslisztből:

    5 dkg (rozs)liszt
    fél dl kézmeleg víz
    1 befőttes üveg
    1 új fakanál

    A lisztet és a vizet a befőttes üvegben jól elkeverem a fakanállal s a konyhapultra teszem. Ott süti egy picit a napocska is, meg sütök-főzök, talán a lakás legmelegebb helye. Naponta többször megkavargatom.

    Kb. a 2-3. napon megindul az erjedés. Egyre sűrűbben buborékok keletkeznek a kovásztésztában és “kelésnek” indul. Savanykás illata és íze lesz. Ekkor teszek még hozzá

    50 g lisztet
    újabb fél decliter meleg vizet
    Továbbra is naponta keverem meg. 1-2. napon belül ismét buborékosodni kezd s az illata, íze újra savanyúvá válik. Most már

    100 g lisztet
    1dl meleg vizet adok kozzá és simára keverem.
    Hagyom ismét 1-2 napig időnként keverve pihenni, hadd induljon erjedésnek és kelésnek

    Eztután a kész, jelentősebb mennyiségű kovászunkat 2-3-szori alkalommal egyenletesen elosztva szaporítsuk fel a sütéshez a kívánt mennyiségre + 2 kanálnyit a hűtőbe tároláshoz. A szaporítások között legyen 1-1 nap.

    Remélem, érthető volt. 🙂

  3. anyarabszolga says:

    Köszönöm szépen!:))

  4. anyarabszolga says:

    Majd’elfelejtettem,még egy butácska kérdés:amit a hűtőbe elrakok,azt veszem elő,ha újra sütni akarok,és ugyanúgy “felszaporítom”,ugye?

  5. pottyos_bogre says:

    Igen, késöbb abból szaporítod!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!